Un estudi liderat per la UCC demostra l’efectivitat de l’ús d’SMS per a incrementar la participació en els programes de cribratge de càncer colorectal 

Un estudi liderat per la Unitat de Cribratge de Càncer (UCC) de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha demostrat l’efectivitat de l’ús de missatges SMS per a incrementar la participació en els programes de cribratge de càncer colorectal en l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

El test de sang oculta en femta és una de les proves més eficaces per a reduir la mortalitat associada al càncer colorectal. Es tracta d’un senzill test que ha de recollir-se en la farmàcia i que pot realitzar-se a casa. No obstant això, existeix un percentatge significatiu de persones que recullen el test, però no el retornen.  

La investigació, publicada a la revista JMIR Public Health and Surveillance, ha avaluat l’eficàcia d’enviar recordatoris a través de missatges SMS a aquells individus que van recollir el test de cribratge, però no el van retornar en un termini de 14 dies.  

La intervenció va augmentar la taxa de finalització de la prova en 4,8 punts percentuals al cap de 126 dies. De fet, un 93.4% dels participants va afirmar preferir recordatoris SMS per sobre dels recordatoris via carta tradicional.  Així doncs, els resultats de l’estudi suggereixen que l’ús d’SMS com a recordatori, sumat a l’enviament de cartes, podria millorar la participació global en el programa de cribratge de Catalunya.  

En aquest sentit, el treball dona suport a l’ús de més d’un recordatori en diferents moments per a optimitzar les taxes de devolució del test de femta ocult en sang en els programes de cribratge i obre la porta a implementar noves estratègies de comunicació que utilitzin tecnologies digitals. Conclou, a més, que canviar el paper pel missatge SMS reduiria els costos del programa i la petjada ecològica. Arran dels resultats de l’estudi, la UCC ha començat a implementar el recordatori via missatges SMS en el programa de cribratge de càncer colorectal.

Scroll to Top